Saturday, July 27, 2024
Homeঅনন্যাNadalje, njegovi listovi nose više kalija nego u špinatu.

Nadalje, njegovi listovi nose više kalija nego u špinatu.

Nadalje, njegovi listovi nose više kalija nego u špinatu.

U Južnoj Aziji, ukusno slatko jelo, gaajar ka halwa, priprema se pomoću naribane mrkve, badema, indijskih indijskih indijskih kola, pistacija, maslaca, šećera i mlijeka.

Korijen se također koristi u pripremi kolači, kolač, puding, juhe, borscht itd.

Također su zaposleni u pripremi zdrave dječje hrane.

Možda ćete također željeti čitati ≻≻-Parsnips Nutrition Činjenice.

≻≻-Povratak na povrće iz mrkve. Posjetite ovdje za impresivan popis povrća s kompletnim ilustracijama njihovih prehrambenih činjenica i zdravstvenih koristi.

≻≻-povratak na početnu stranicu.

Daljnje čitanje i resursi:

Pogledajte Stanford Schools Medicinsko informacije o podacima o raku- prehrana kako biste smanjili rizik od raka.

USDA Nacionalna baza podataka o hranjivim tvarima.

BBC News.

Amarantska prehrana zelenih Činjenice

Amarantsko zelenilo je hranjivo, jestivo lisnato povrće srednjoameričkog podrijetla. Listovi i žitarice amaranta bili su jedna od glavnih namirnica Azteka i Inka u predkolumbijskom vremenu. Trenutno je njegov rast uglavnom koncentriran u tropskoj klimi Latinske Amerike, Azije i Afrike.

Botanički, amarant pripada obitelji Amaranthaceae, u rodu; Amaranthus. Znanstveno ime: A. Dubius.

Amarant- kineski špinat.

Amarant raste širom svijeta u tropskom i suptropskom okruženju. Nekoliko kultivara amaranta uzgajanih namijenjenih lišću povrća ili zrnu.

Botanički, amarantske vrste namijenjene njihovim lišćem razlikuju se od onih uzgajanih u svrhu žitarica (pseudocereals). Amaranti povrća razlikuju se od značajki poput kratkih šiljaka cvasti, sjajnog, smeđe-crnog sjemena i neodređene navike rasta. A. Tricolor i A. Dubius neki su od važnih lisnatih-amaranta. Amarante od žitarica karakterizira apikalna velika cvjetanja koja sadrže agregate Cymes i sjemenke bijele ili krem boje. Amaranti zrna uključuju A gluconol svjedočanstva On je rekao. hipohondriacus, A. caudatus, A. cruentus, itd.

Zdravstvene prednosti amarantskog zelenila

amaratnh je skladište za mnoge fitonutrijente, antioksidante, minerale i vitamine koji vitamini koji su vitamini koji su vitamini i vitamine Neizmjerno doprinose zdravlju i dobrobiti.

Njegovo zelenilo nosi samo 23 kalorije/100 g. Listovi amaranta sadrže samo tragove masti i bez kolesterola.

Listovi i stabljike nose dobru količinu topljivih i netopljivih prehrambenih vlakana. Iz istog razloga, lisnato zelenilo, uključujući amarant, koji su dijetari često preporučili u programima kontrole kolesterola i smanjenju težine.

Svježi 100 g amaranta lista sadrži 29% DRI željeza. Željezo je bitan element u tragovima koji zahtijeva ljudsko tijelo za proizvodnju crvenih krvnih stanica (RBC) i kao ko-faktor za enzim oksidacijskog smanjenja, citohrom oksidaze tijekom staničnog metabolizma.

svježi listovi amaranta su lišća amaranta su Jedan od najbogatijih izvora vitamina-C. 100 g svježeg lišća nosi 43,3 mg ili 70% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Vitamin-C je moćan antioksidans topiv u vodi koji igra vitalnu ulogu u zacjeljivanju rana i pomaže u borbi protiv virusnih infekcija.

amarant ima nekoliko vitalnih antioksidans vitamina poput vitamina-A (2917 IU ili preko 97% od 97% od Dnevno preporučene razine na 100 g) i flavonoidni polifenolni antioksidanti poput luteina, zeaksantina i β-karotena. Zajedno, ovi spojevi pomažu da djeluju kao zaštitni otpadači protiv slobodnih radikala dobivenih od kisika i reaktivnih kisikovih vrsta (ROS), a time igraju iscjeliteljsku ulogu u starenju i različitim procesima bolesti.

Pored toga, vitamin-A je Bitno za održavanje zdrave sluznice i kože, a bitan je faktor za zdravlje oka (oči). Poznato je i konzumiranje prirodnog povrća i plodova bogatog vitaminom-A i flavonoidima koji pomažu tijelu da se zaštiti od karcinoma pluća i usne šupljine.

Amarantsko zelenilo možda ima najveću koncentraciju vitamina-K svih jestivih povrća od zelenog lista. 100 g svježe zelenila osigurava 1140 µg ili 950% dnevnih zahtjeva za vitamin-K. Vitamin-K igra vitalnu ulogu u jačanju koštane mase promičući osteoblastičnu aktivnost u koštanim stanicama. Uz to, također ima utvrđenu ulogu u bolesnika s Alzheimerovom bolešću ograničavanjem oštećenja neurona u mozgu.

Amarantsko zelenilo također sadrži dovoljno količina vitamina B-kompleksa B, poput folata, vitamina-B6 (piridoksin), riboflavin, tiamin (vitamin B-1) i niacin. Folates bogata prehrana pomaže u sprječavanju oštećenja neuronske cijevi u novorođenčadi.

Nadalje, njeni listovi nose više kalija nego u špinatu. Kalij je važna komponenta stanične i tjelesne tekućine koja pomaže u regulaciji otkucaja srca i krvnog tlaka.

Uz to, ima višu razinu drugih minerala od špinata kao što su kalcij, mangan, magnezij, bakar i cink. Ljudsko tijelo koristi mangan i bakar kao ko-faktor za antioksidans enzim, superoksid dismutazu. Bakar je također potreban za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Cink je aco-faktor za mnoge enzime koji reguliraju rast i razvoj, probavu i sintezu nukleinskih kiselina.

na način sličan drugim vrstama zelenila poput špinata, kelja itd., Amarant u prehrani pomaže u sprečavanju Osteoporoza (slabost kostiju), anemija s nedostatkom željeza.

zrna koja se koriste kao pseudocereals poput quinoa u Europi i SAD-u, dok se list-varije se uglavnom uzgajaju kao listavi u Indiji, Kini i Africi. Do tekućih istraživačkih studija na području pseudocereals -a, Amaranthus se ponovno otkrio kao obećavajući urod hrane za visoku prehrambenu vrijednost sjemena (zrna) i lišća.

Odabir i skladištenje

amaranthus dubius Napomena za duboko zeleno lišće.

Amaranti su kratki sezonski godišnji usjevi. Njegovi listovi su spremni za berbu za otprilike 4-6 tjedana nakon sjetve sjemenke.

amaranti s lišćem koji se mogu dobro rastu na dnevnim temperaturama iznad 25 ℃ i noćnih temperatura koje nisu niže od 15 ℃. Amaranti poput plodnih, slobodno isušenih alkalnih tla.

U tropima, amarantsko zelenilo dostupno je u godini. Na tržištima kupite svježe lišće nabijene u grozdovima koji sadrže duboku zelenu/raznoliku boju, vitalnost i hrskavost. Izbjegavajte one s omamljenim lišćem, žutom promjenom boje i mrljama. Također, izbjegavajte zelenilo preveliko i debelo stabljike jer mogu biti pretjerano gorko.

jednom kod kuće, energično operite amarant u zdjeli od hladne vode, nekoliko puta temeljito zamahnite da biste se oslobodili pijeska

rljavštine .

Amarant će rano i ostati svjež samo 2-3 dana u hladnjaku. Dakle, koristite ih svježe najranije kako biste ostvarili maksimalne prednosti prehrane.

Metode pripreme i posluživanja

za pripremu, odvajanje lišća i gustih stabljika, rezervirajući stabljike za odvojeno kuhanje za odvojeno što može potrajati duže za kuhanje. Ispravi lišće u hladnoj vodi prije nego što ih koristite u kuhanju. Lagano ih potapšajte pomoću tkiva/meke krpe ili nekoliko puta u zraku. Listovi s letjelicama mogu se nasjeckati ili koristiti jer su u raznim receptima. Prošireno kuhanje može rezultirati gubitkom hranjivih sastojaka, posebno antioksidanata i vitamina.

Evo nekoliko vrhova posluživanja:

Svježe, nježne lišće i izdanci mogu se jesti sirovi ili u salatama ili sa sokom.

Na Karibima, amarantsko zelenilo je poznato kao Callaloo i jedan je od glavnih predmeta u popularnoj Callaloo-Soupmade s Taroom, Ham Hocks, paprikom, celerom, okraom, kokosovim mlijekom i rakovima.

U kontinentalnoj Kini gdje se zeleni nazivaju imenom Yin-tsai (A. Tricolor ili Kineski špinat), koristi se u pobunama i juhama.

Na indijskom potkontinentu, Zeleni se nazivaju chaulai pronašli široku upotrebu u curries, gulašima i mješovitim povrćem.

U Grčkoj, amarantsko zelje popularno je kao vleeta, kuhano s drugim dobro poznatim zelenim listovima poput pepela, sestarom Zelena, cikorija Greensetc., Odjenite se s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i stiskanjem limunovog soka i poslužite kao jela Vrasta Chorta.

Sigurnosni profil

Amarantsko zelenilo, poput špinata, Carra, Carr y Viši sadržaj oksalne kiseline (1,09 g/100 g), prirodne tvari koja se nalazi u nekom povrću, koja se može kristalizirati kao oksalatno kamenje u mokraćnom putu kod nekih ljudi.

Pojedinci s poznatim oksalatnim mokraćnim putovima Kamenje se savjetuje da izbjegne jesti određeno povrće koje pripada obitelji Amaranthaceae i Brassica. Stoga se savjetuje odgovarajući unos vode da se održava normalan izlaz urina.

Fitati i prehrambena vlakna prisutni u lišću mogu ometati bioraspoloživost kalcija, željeza i magnezija.

Zbog visokog sadržaja vitamina-K, pacijenti koji uzimaju anti-koagulante takvi su takvi koagulansi takvi Kako se varfarin potiče da izbjegne amarant u svojoj hrani jer ometa metabolizam droga. (Medicinski odricanje).

Također pročitajte ≻≻-

≺≺- Amarantske prehrambene činjenice i zdravstvene koristi.

≺≺- Natrag na povrće iz Amaranta zelje. Posjetite ovdje za impresivan popis povrća s potpunim ilustracijama njihovih prehrambenih činjenica i zdravstvenih koristi.

≺≺- Povratak na početnu stranicu.

Daljnje čitanje :

USAID.gov -pdf- (Link se otvara u novom prozoru).

USDA Nacionalna baza podataka hranjivih sastojaka. (Link otvara novi prozor)

Sveučilište Amaranth-Purdue Obrazovanje. (Link se otvara u novom prozoru).

oksalni sadržaj odabranog povrća. (Link se otvara u novom prozoru).

činjenice o hranjivim hranjivim biljkama perutskog bilja

biljka maslačka, cijenjena od ranijih vremena, jedna je od najtraženijih zelenih ruba kako bi oživjela svakodnevne obroke. Gotovo svi dijelovi biljke; Listovi, cvjetni vrhovi i korijeni koji se koriste kao kulinarsko zelje ili kao ljekovit lijek za određene medicinske bolesti.

botanički, maslačak pripada obitelji Asteraceae; U rodu Taraxacum, a znanstveno je poznat kao Taraxacum officinale. Neka od uobičajenih imena za ove zelenilo su svećenička kruna, irska tratinčica, monah glava, puhač i lavov zub.

KOURTESY. nastao u središnjoj Aziji iz mjesta gdje se naturalizira u mnogim dijelovima umjerenih i polupropnih područja, uključujući Mediteran. To je vrlo izdržljiva biljka koja snažno raste svugdje na poljima, travnjacima i livadama. Sadrži izduženi, čvrst taproot iz kojeg na način zračenja, dugo-jadge, tamnozeleni listovi nastaju izravno iz tla.

Cvjetovi zlatne žute boje pojavljuju se na kraju šupljeg stala do kasnog proljeća do rano jesen. Njegove šuplje cvjetne stabljike ispunjene nektarom slatkog mirisa, privlačeći pčele. Cvjetne stanice dižu se ravno iz korijena.

Potpuno odrasla biljka doseže oko 45 cm visine. Gotovo svi dijelovi biljke izlučuju mliječni, navajo-bijela boja lateksa s ozlijeđenog mjesta.

korijen mastilanica

korijen mastilarnog mastila je tamno smeđi, čvrst, fusiform i mesnati taproot. Iznutra se njegovo meso čini pomalo poput korijena yama. Korijen maslačka doista nosi veću količinu gorkih, mliječno-lateksa od stabljika i lišća.

za berbu, korijeni se izbacuju s tla kad se biljka pretvori u svoju drugu godinu života. Općenito, korijeni namijenjeni ljekovitim svrhama prikupljaju se ljeti. Nadalje su ostavili da se osuše i sakupljaju jesen radi pripreme pića (mljevenog za pripremu kave).

zdravstvene prednosti maslačka

Određeni kemijski spojevi u svježem zelenilu, cvjetnih vrhova, a poznato je da korijeni imaju antioksidacijska, preopterećenja bolesti i svojstva koja promoviraju zdravlje.

Osim toga, njegov lateks je izvrstan laksativ. Ovi aktivni principi u biljci pomažu u smanjenju razine težine i kontrole razine kolesterola u krvi.

korijen maslačka, kao i ostale biljne dijelove, sadrže taraksacin, gorki kristalni princip i taraxacerin, akridnu smolu. Nadalje, korijen također sadrži inulin (ne inzulin) i levulin. Zajedno su ovi spojevi odgovorni za razna terapeutska svojstva biljke.

svježe maslačaksko zelenilo nosi 10.161 iU vitamina-A na 100 g (oko 338% dnevnog preporučenog unosa), jedan od najviših izvora od najviših izvora od najviših izvora od najviših izvora Vitamin-A među kulinarskim biljem. Vitamin-A je bitni vitamin i antioksidans topiv u masti potreban za održavanje zdrave sluznice i kože.

Njegovi listovi su prepuni brojnih flavonoida koji beneziraju zdravlje, poput karotena-ß, karoten-a, luteina, kriptoksanthina , i zeaksantin. Konzumiranje prirodne hrane bogate vitaminom-A i flavonoidima (karoteni) pomaže ljudskom tijelu da se zaštiti od karcinoma pluća i usne šupljine. Zeaksantin bi trebao posjedovati funkcije filtriranja foto-filtriranja i stoga može pomoći zaštiti mrežnice od štetnih UV zraka.

Također je bogat mnogim vitalnim vitaminima, uključujući folnu kiselinu, riboflavin, piridoksin, niacin, vitamin-e i vitamin-C koji su ključni za optimalno zdravlje. Vitamin-C je moćan prirodni antioksidans. Maslačak zelenilo pruža 58% dnevno preporučenih razina vitamina-C.

maslačka je vjerojatno najbogatiji biljni izvori vitamina-K; Omogućuje oko 650% DRI. Vitamin-K ima potencijalnu ulogu u jačanju kostiju promicanjem osteoblastične aktivnosti u kostima. Također je utvrdila ulogu u liječenju bolesnika s Alzheimerovom bolešću ograničavanjem oštećenja neurona u mozgu.

Biljka je idealan izvor minerala poput kalija, kalcija, mangana, željeza i magnezija. Kalij je važna komponenta staničnih i tjelesnih tekućina što pomaže u regulaciji otkucaja srca i krvnog tlaka. Željezo je ključno za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Ljudsko tijelo koristi mangan kao ko-faktor za antioksidans enzim, superoksidudIsmutazu.

biljka maslačka sadrži zapažene hranjive tvari i odličan je izvor prehrane tijekom zime. Ova skromna biljka u dvorištu pruža (% od RDA/100G)-

9% prehrambenih vlakana,

19% vitamina B-6 (piridoksin),

20% riboflavina,

58% vitamina C,

338% vitamina A,

649% vitamina K,

39% željeza i

19% kalcija.

(NAPOMENA: Dnevni dodatak koji je preporučen RDA)

Pogledajte donju tablicu za dubinsku analizu u dubini Hranjive tvari:

biljka maslačka (taraxacum officinale), svježa, vrijednost prehrane na 100 g

(izvor: USDA Nacionalna baza podataka hranjivih sastojaka)

PrincipEntient vrijednosnica RDAENEENGY45 KCAL2%CARBOHYDRATES9 .20 G7%Protein2.70 G5%Ukupna masnoća0,70 G3%kolesterol0 mg0%prehrambena vlaknastih vlakana3,50 g9%vitamini 27 µg7%niacin0,806 mg5%pantotena kiselina0,084 mg1,5%piridoksin0,251 mg19 mg19. Tiamin0,190 mg17%vitamin A10161 IU338%vitamin C35 mg58%vitamin E3.44 mg23%vitamin K778,4 µg649%Mg. Seleniu m0.5 mg1%cink0,41 mg4%Phyto-Nuthrientscarotene-A363 µg-karoten-ß5854 µg-kripto-ksantin-ß121 µg-lutein-zeaksanthin1313 P-

selekcija i skladištenja > U mnogim dijelovima Sredozemlja uzgaja se kao godišnji usjev ili ponekad kao vrtna biljka. Često se s polja često može sakupljati svježe maslačka zelenilo kao divlja biljka. Međutim, bolje je odabran iz poznatih izvora poput tržišta poljoprivrednika.

na tržištima traže svježe, sočne, meke mlade vrhove lišća. Svježi listovi su superiorni okusa i bogat je mnogim vitalnim vitaminima i antioksidansima poput ß-karotena, vitamina-C i folatesa. Jednom kod kuće pohranite zelenilo u plastične vrećice i stavite u povrtnjak kao u ostalim zelenilom poput špinata, kelja itd.

Metode pripreme i posluživanja

svježe zelenilo i vrhove cvijeća u kuhanju se koriste od davnina. Prethodno zapravljeno zelje blanširano u kipućoj vodi minutu ili tako nešto i ohladilo se odmah uranjanjem u ledenu vodu.

Contents

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Zlatno žuti cvjetovi i lavovi zub poput pinnate lišća: John Tann