Tuesday, July 23, 2024
Homeঅনন্যাMilyen egészségügyi előnyei vannak a kiwifruitnak?

Milyen egészségügyi előnyei vannak a kiwifruitnak?

Milyen egészségügyi előnyei vannak a kiwifruitnak?

A kiwifruit, vagy a kínai egres, eredetileg Kínában vadul lett. A kiwis tápanyag-sűrű élelmiszer-tápanyagokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú.

Egy iskolai tanár 1904 -ben bevezette a gyümölcsöt Új -Zélandba, miután visszatért Kínából magvakkal. Az új -zélandiak „kiwi” -nek hívták nemzeti madáruk után. A

kiwi magas C -vitamin -tartalma miatt egészségügyi élelmiszerként hírnevet szerez, de a gyümölcs más tápanyagokban is gazdag. Ezek elősegíthetik a vérnyomás csökkentését, a sebgyógyulás fokozását, a bél egészségének fenntartását és még sok más.

Az alábbiakban tudjon meg többet a Kiwi étrendhez való hozzáadásának lehetséges előnyeiről és kockázatairól.

Lehetséges egészségügyi előnyök

Kiwi és más gyümölcsök táplálkozási tartalmuk miatt számos egészségügyi előnyt biztosítanak. A kiwis jó C -vitamin, antioxidánsok és rostforrás.

antioxidánsok – beleértve a C -vitamint, a kolint, a luteint és a zeaxanthint – segítik a szabad gyökök eltávolítását a testből. A szabad gyökök instabil molekulák, amelyeket a test az anyagcserében és más folyamatok során termel.

Ha túl sok szabad gyök felhalmozódik, oxidatív stresszt okozhatnak, ami sejtkárosodást okozhat. Ez a kár olyan kérdésekhez vezethet, mint a szívbetegség vagy a rák. Az antioxidánsok a szabad gyökök eltávolításával segíthetnek a test védelmében.

Mely más ételek jó antioxidánsok forrásai?

A kivi tápanyagok a következő módon javíthatják az embert.

Egészséges bőr

A C -vitamin hozzájárul a kollagén előállításához, amely a sejtek és a szervek legfontosabb eleme a testben, beleértve a bőrt is. A vitamin emellett növeli a test képességét a sebek gyógyítására.

A tanulmányok 2019. évi áttekintése azt találta, hogy az orális kollagén -kiegészítők szedése elősegítheti a bőr rugalmasságát és hidratációját, és csökkentheti a ráncokat. A kiegészítők szedése nem ugyanaz, mint a C -vitamin fogyasztása a kiviben, de a gyümölcs fogyasztása továbbra is elősegítheti a bőr egészséges állapotát.

Egy 69 gramm súlyú kiwi (g) 64 milligramm (mg) C -vitamint biztosít. Ez a felnőtt napi C -vitamin -követelményének 71–85% -át képviseli.

Kiwifruit az E -vitamint vagy a tokoferolt is biztosítja. Az E -vitamin antioxidáns tulajdonságai és annak képessége, hogy megvédje a bőrt a napkárosodás ellen, segíthet a bőr rendellenességeinek megelőzésében.

Tudjon meg többet a bőrbarát ételekről.

Jobb alvás

A 2011 -es tanulmány megvizsgálta a Kiwifruitnak az alvásminőségre gyakorolt hatását az alvási problémákkal küzdő felnőtteknél. A kutatók azt találták, hogy a kiwis étkezése javította az alvást, az önmagában jelentett intézkedések szerint.

A tudósok azt sugallták, hogy ez az előny a kiwis antioxidáns és szerotonin tartalmából származhat.

Szív egészség és vérnyomás

Kiwis tartalmaz rostot, káliumot és antioxidánsokat, amelyek mindegyike támogathatja a szív egészségét.

Az American Heart Association (AHA) arra ösztönzi az embereket, hogy növeljék káliumbevitelüket, miközben csökkentik a hozzáadott só vagy nátrium fogyasztását.

A kálium ellazítja az ereket, ami elősegíti a vérnyomás kezelését, és az alacsony vérnyomású emberek általában kevésbé alakulnak ki kardiovaszkuláris betegség kialakulásához.

Egy kiwi körülbelül 215 mg káliumot tartalmaz, vagyis a felnőtt napi igényeinek közel 5% -át. A

Kiwi rosttartalma szintén hasznos lehet a kardiovaszkuláris egészség számára. A 2017 -ben közzétett áttekintés azt találta, hogy az emberek, akik nagy mennyiségű rostot fogyasztanak, alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Ugyancsak kevésbé alacsony sűrűségű lipoprotein vagy „rossz” koleszterinszintje van.

Egy kiwi körülbelül 2 g rostot, vagyis a felnőtt napi igényének 6–9% -át biztosítja.

Mely ételek segíthetnek a magas vérnyomás kezelésében?

vesekő -megelőzés

Az étrend -kiegészítőkhivatal szerint a magas káliumfogyasztás segíthet megakadályozni a vesekő képződését.

Rákmegelőzés

A Nemzeti Rák Intézet megjegyzi, hogy a testben lévő magas szintű szabad gyökök károsodhatnak a DNS -ben, ami különféle típusú rákot eredményezhet.

Kiwis olyan antioxidánsok széles skáláját biztosítja, amelyek elősegítik a szabad gyökök eltávolítását a testből. Ez az egyik módja annak, hogy a gyümölcs segítsen a rák megelőzésében.

Ezenkívül a kutatások kimutatták, hogy az emberek, akik rengeteg rostot esznek – különösen a gyümölcsökből és gabonafélékből származó rostot – kevésbé valószínű, hogy vastagbélrákban alakulnak ki, mint azok, akik kevés rostot esznek.

Hogyan befolyásolhatja az étrend a rákot? Tudja meg itt.

Székrekedés megelőzése

A 2019 -es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy amikor az egészséges emberek kiwit esznek, a kicsi bélük jobban képes megtartani a vizet, ami nagyobb székletfrekvenciát és lágyabb széklet -konzisztenciát eredményez.

A tanulmány szerzői azt sugallták, hogy a kiwifruit természetes alternatíva lehet az enyhe székrekedésű emberek orvosi hashajtók számára.

Mely más ételek jók a székrekedéshez?

Gyulladáscsökkentő hatások

Kiwellin és Kissper olyan fehérjék, amelyek kiwifruitban vannak, amelyek gyulladásgátló tulajdonságai lehetnek.

A laboratóriumi eredmények azt mutatták, hogy a Kissper segíthet a gyulladás kezelésében az emberi belekben.

Terhesség alatt

Kiwifruit folátot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz. A terhesség alatt az orvosok azt tanácsolják a nőknek, hogy vegyenek további folátot, mivel ez megvédheti a magzatot a fejlődési problémáktól, például az idegi cső rendellenességeitől.

Egy Kiwi körülbelül 17,2 mikrogrammot (MCG) folátot, vagyis a felnőtt napi igényeinek alig több mint 4% -át biztosítja.

Tudjon meg többet a folát előnyeiről.

Csont egészség

Kiwi K -vitamint és kalcium- és foszfor nyomait tartalmazza, amelyek mindegyike hozzájárul a csontok egészségéhez. A K -vitamin megfelelő bevitele segíthet az osteoporosis megelőzésében.

A K -vitamin szintén fontos szerepet játszik a vérrögökben.

Egy kiwi a felnőtt napi igényének 23–30% -át biztosítja a vitaminra.

Tudjon meg többet az osteoporosisról.

Táplálkozási tartalom

Az alábbi táblázat a 69 g súlyú kiwi specifikus tápanyagok mennyiségét mutatja.

Ez azt is megmutatja, hogy az egyes tápanyagok mekkora részét naponta igényli, az amerikaiak számára a 2015–2020 -as étrendi iránymutatások szerint. A konkrét követelmények azonban az ember életkorától és nemétől függően változnak.

clean vision hol kapható ezt a kapcsolatfelvételi űrlapot

Tápanyag mennyiség 1 kiwi -ban (69 g) napi felnőttkori követelmény
Energy (kalória) 42.1 1600–3000 szénhidrátok (g) 10.1, beleértve 6,2 g cukorral 130 rost (g) 2,1 22,4–33.6 kalcium (mg) 23,5 1000–1,300
magnézium (mg) 11,7 310–420 foszfor (mg) 23,5 700–1,250 kálium (mg) 215 4700 réz (MCG) 90 890–900
C -vitamin (MG ) 64 65–90 folát (MCG) 17,2 TD> 400 béta -karotin (MCG) 35.9 Nincs adat lutein & amp; zeaxanthin (MCG) 84.2 Nincs adat E -vitamin (Mg) 1,0 <//// 15 K -vitamin (MCG) 27,8 75–120

Kiwi kis mennyiségű vasat, A -vitamint és foláttól eltérő vitaminokat is tartalmaz.

Kiwifruit az étrendben

Az alábbiakban néhány tipp található a kiwis beépítéséhez az étrendbe:

  • Készítsen kiwi -csészéket az érett kiwi felére vágásával hagyja a bőrt, és mindkét fél kanállal eszik.
  • Készítsen gyümölcs koktélt kivi, ananász, mangó és eper darabokkal.
  • Készítsen zöld turmixot vagy gyümölcslevet Kiwi, Spenót, Apple és körte.
  • Fagyasztja a kiwi szeleteket, és egy forró napon megegye snackként vagy desszertként.
  • Adjon hozzá kockára vágott kiwi -t a spenót, a dió, a szárított áfonya, a kockára vágott alma, a feta sajt és a könnyű borítószalag -öltözködés salátájához.

Mely gyümölcsök a leginkább egészségesek?

Kiwifruit egészségügyi kockázatok

A kiviben lévő egyes tápanyagok kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel, vagy más káros hatásokat okozhatnak.

béta-blokkolók

Az orvosok gyakran írják elő ezeket a gyógyszereket szívbetegségben szenvedő emberek számára.

A béta-blokkolók a káliumszint emelkedését okozhatják a vérben, ezért az ilyen típusú gyógyszereket szedő embereknek figyelemmel kell kísérniük a káliumbevitelüket.

vese problémák

A túl sok kálium fogyasztása ártalmas lehet azoknak az embereknek is, akiknek a veséje nem működik megfelelően.

Ha a vesék nem képesek eltávolítani a felesleges káliumot a vérből, életveszélyes szövődmények merülhetnek fel.

Vérhígítók

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett emberek vérhígítókat, például warfarint (Coumadin) vehetnek fel. A

kiwi jelentős mennyiségű K -vitamint tartalmaz, ami zavarhatja a vérhígítók hatását. Bárki, aki ezeket a gyógyszereket használja, ellenőriznie kell egy orvossal, mielőtt növeli a K. -vitamint tartalmazó élelmiszer -bevitelt. Bárki, aki kiütés, kiütés vagy duzzanat alakul ki, a kivi étkezése után orvosi ellátást kell kérnie.

A súlyos reakció anafilaxishoz vezethet, amely életveszélyes lehet.

Tudjon meg többet itt a kiwi allergiáról.

Összegzés

Kiwifruit jó C -vitamin és antioxidánsok forrása. Egészséges snacket készíthet, könnyen csomagolható az ebéddobozokba, és ízesítőt adhat az édes ételekhez és a salátákhoz. A

kiwis szintén szerepel a környezetvédelmi munkacsoport 2019. évi tiszta tizenöt élelmiszer -listáján, amely a legkevésbé valószínűleg peszticideket tartalmaz.

Kiwis friss, szárított vagy gyümölcsléként kapható. Különböző Kiwi termékek vásárolhatók online. https://amzn.to/2xemusj

q:

A kiwiFruit alkalmas -e egy gastroesophagealis reflux betegségben (GERD)?

A:

Igen, általában rendben van, ha a GERD -vel rendelkező emberek kiwi -t fogyasztanak.

Általában a GERD -ben szenvedő embereket arra ösztönzik, hogy több gyümölcsöt és ételt fogyasztanak a C -vitaminban és a rostban.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

  • Táplálkozási/étrend

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular